Nicaragua en ja hoor: hitte, wind en lekke banden
Door: Marcel
Blijf op de hoogte en volg Marcel
27 Februari 2016 | Nicaragua, Moyogalpa
Op weg naar de grens van Costa Rica ligt het meer van Nicaragua met daarin een eilandje (Ometepe) met daarop twee vulkanen. Vanaf de kust een prachtig gezicht. Eerst maar eens bij vertrek vanuit Granada rond een andere vulkaan fietsen en dan (wind-in uiteraard) naar het veer en het eiland, een typisch backpackers plekje. Dat blijkt ook in het hostel in Moyogalpa (zo’n beetje enige echte stad op eiland) waar het uitpuilt van de 20- en 30-jarige vakantiegangers. Opa Tijdink krijgt gelukkig ook nog een bedje, naast een baardige Nieuw Zeelandse Maori en vlasbaardige Pool. De Nieuw Zeelander, hoewel aardig, is nauwelijks te verstaan en ergens uit zijn lange zwarte baard (met in het puntje een elastiekje!) mompelt hij zijn naam. Na drie keer versta ik het nog niet en geef het maar op. De mompel-baard zit vol met plakplaatjes en lijkt een beetje op een 30-jarige versie van de Maharishi Yogi goeroe. Dit tot grote interesse van de kudde 20-jarige blonde Deense meisjes dat het eiland lijkt te hebben overspoeld. ’s Avonds begint de mompel-baard wat te emmeren over beestjes en bijtplekken en verkast naar een hangmat. Eerst denk ik dat het plakplaatje nogal zeurt maar midden in de nacht word ik ook wakker van wat geprik en gejeuk en zie een flink aantal zwarte beestjes over mijn laken rennen. Toch wel minder. (24-2-2016 Afstand: 75 km Hoogte: 230 m)
De volgende dag krijgen we na wat aandringen bedden in de andere slaapzaal tussen het blik Deense dames. De mompel-baard wou vandaag de vulkaan beklimmen maar ging vanwege het slaapgebrek maar met een Amerikaanse backpackster stappen. Midden in de nacht hoor ik het plakplaatje en de dame onder mijn raam een bekende oefening doen, dat duurt zo een uurtje en beide besluiten de exercitie in de slaapzaal voort te zetten, midden tussen de Deense dames en mij. Tja, de hormonen van de jongeren gieren hevig in deze hostels: voor het eerst op reis in het buitenland, zon, vakantie, uitgaan en een gemengde slapzaal is natuurlijk ook een hevige uitdaging. Ondanks mijn slaapgebrek ga ik daags erna het eiland maar ‘ns met de fiets verkennen, o.a. naar een natuurlijke bron en waterval. Een prachtige route rondom de grote vulkaan (Concepcion) die het uitzicht bepaalt. Er is hier maar één heerlijk rustige weg, geen toeterende auto’s hooguit wat paarden en kuddes koeien. Lekker ritje en toch nog aardig geklommen. (25-2-2016 Afstand: 67 km Hoogte: 570 m). Gelukkig slaap ik deze nacht goed want om 6 uur ’s ochtends vertrek ik met een plaatselijke gids om de Concepcion vulkaan te beklimmen. De Acatenango bij Antigua was zo indrukwekkend dat ik hier ook op zo’n uitzicht hoop. De tocht is een beetje vergelijkbaar (ongeveer 1600m hoogteverschil, 6uur klimmen), het parkoers wel heel anders, vooral de laatste paar honderd meter gaan steil over rotsblokken omhoog. Intussen waait de nog altijd aanwezige wind je bijna van de berg af. We zijn met ons vijven, een Canadees jong stel en een andere gids, en lopen flink door. Af en toe ben ik blij dat we voor de dame (die overigens flink doorstapt) moeten rusten omdat ik zelf nauwelijks adem krijg. De Canadese kerel (geen baard overigens) lijkt er echter geen moeite mee te hebben en zweet nauwelijks. Bijzonder irritant en ontmoedigend. Richting top komen we in de mist/wolken die niet meer weg blijken te gaan terwijl de wind als een gek om ons heen waait. Mooie plaatjes kunnen we hier dus vergeten, wel een beetje teleurstellend. In de afdaling klaart het nog iets op en zien we wel wat apen (tja) en eigenlijk had ik het kunnen weten, want de top blijkt bij navraag vrijwel altijd in de wolken te liggen. Toch een lekker pittig tochtje, en paar heerlijk frisse biertjes na afloop. Nu op tijd naar bed en oordopjes in want morgen gaat het naar Costa Rica. Veel verhalen gehoord over mooie natuur maar ook over te toeristisch en te duur. Ik ben benieuwd. (27-2-2016 Totale afstand: 13.393 km)
16 Maart 2016 - 10:33
René:
Na even afwezig te zijn geweest is de baard inderdaad weer terug Marcel :)
Maar voor hoelang? Ik denk in elk geval tot na de Venloop komende zondag, mischien geeft het me wat extra oerkrachten ;) -
16 Maart 2016 - 18:55
Moeder:
Hoi Marcel , weer `n heel verhaal .
Je maakt wel van alles mee.
morgen ben je jarig , alvast proficiat, ik hoop dat je ondanks lekke banden toch `n beetje jarig bent .
veel succes , Moeder -
16 Maart 2016 - 21:24
Ineke:
Hi Marcel,
Costa Rica is prachtig! Heerlijk (kreeft) eten.
Men kent er geen straten en huisnummers, maar dat zul je in je voorbereidingen al wel eens ergens gelezen hebben. Succes en alvast een hele fijne verjaardag! Saúde! -
20 Maart 2016 - 18:20
Jan Siermans:
Marcel gefeliciteerd met je verjaardag het is wat laat maar toch.
Weer een prachtig hoofdstuk van een reis die ik met veel plezier volg dankzij jouw schrijven!
Reis en schrijf maar fijn(lekker durf ik niet te schrijven) verder.
Ik kijk uit naar je volgende schrijven.
de vriendelijke groeten Jan -
20 Maart 2016 - 19:03
Annerie:
Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Ook namens Rene. We genieten altijd van je stukjes! -
26 Maart 2016 - 23:00
Gijs Van Soest :
Hoi Marcel , wat wer 'n verhaal . Het zit dich inderdaad neet mit deze kier . Petje aaf wie des ze det wer iddere kier wer wets op te losse . Oh jao , ich loos des ze jeurig bis geweest , as nog enne dieke Proficiat . Veul succes mit dien volgende kilomaeters . Hopelik hees ze de komende daag get mier succes en de wind in de rôk . Groetjes van oet 'n Sjoën Helje Dôrp .